..Заказал соль кобальта, добавлю щепоть пропионовым...
Только
не вздумай употреблять это в пищу! Щепоть (2-3 г) это очень дохрена если прямо выражатся. Не знаю как там насчет бактерий но себя отравишь гарантированно.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK587403/Среднее количество кобальта во всем организме человека со средней массой - 0.0011 г (если верить данным следующей статьи), т.е. на три порядка меньше чем планируешь добавлять.
https://academic.oup.com/jrr/article/3/1/4/951407Да и витамина B12 (я то понимаю для чего ты кобальт хочешь добавить) человеческий организм запасает где-то 0,001-0,005 г
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/Если уже хочешь поигрратся с кобальтом то сделай 1% базовый раствор (который можешь хранить) и готовь из него рабочий раствор разбавляя базовый раствор 1/10 или еще больше, и потом уже его понемногу добавляй в свою питательную среду.
Саня, ты где там? Уже скоро беспилотники летать будут...
Почему они должны у вас летать? Это россия по нас регулярно запускает подарки (один недавно буквально прожужжал над моей головой, а два других упали относительно недалеко от меня, аж ударную волну почувствовал, хорошо что все три были подбиты и до цели не долетели) а не Беларусь, которая хоть и союзница россии, но всеми силами не хочет быть втянута в конфликт.
Извини, но далее должен перейти на родной язык.
--------------------------------
Стосовно l.reuteri. Я на неї звернув увагу ще в 2016 році. До речі,вона теж використовує кобальт в мікрокількостях. Але профіт для людини тут лише в тому, що він в кінцевому рахунку потрібен цій бактерії для певного напрямку метаболізму, в результаті якого утворюється реутерин (3-гідроксипропіональдегід), який пригнічує багатьох патогенів і умовних патогенів для людини (логічно що не всих і не завжди повністю). Точно так же як кобальт потрібний пропіоновим бактеріям для проведення свого метаболізму в результаті якого утворюється пропіонова кислота як побічний продукт. Але людині тут є профіт не лише від пропіонової кислоти, а, зокрема й від тої форми кобальту, в яку його переводять деякі види пропіоновокислих бактерій (думаю ти зрозумієш що я тут маю на увазі, та я й не приховував вище) для своїх метаболічних процесів з утворенням пропіонової кислоти. А людині ця форма кобальту потрібна зокрема і для подальшого метаболізму метаболіту пропіонової кислоти. Але цілком можливо що якщо шлунок у людини убитий і ця форма кобальту не засвоюється нормально, а пропіоново кислота засвоюватися буде то в людини посилиться ацидоз. Коротше накрутив всього, але ти мене зрозумієш якщо заглибишся в теорію. Хоча я особливих своїх секретів тут не розкриваю. Просто написав дещо з того в чому розібрався теоретично.
... там оч много людей делают эти йогурты на этой бактерии. Но на молочке...
Ну на молоці робити це як два пальці об асфальт. Тому це й логічно. З рослинною сировиною часто складніше буває.
По описаниям подруг Изюма так и готовилась турбожрачка. Правда получается не очень быстро -3 дня "варилась" и иногда помешивалась.
Не можу сказати за Ізюма, але виходячи зі свого досвіду припускаю що Ізюм міг проводити такі досліди десь на тому етапі коли годував свою компостну яму (чи куди він там викидав свої невдалі експерименти). А Потім почав варити по іншому. Але це мої припущення.